söndag 22 maj 2011

Grímsvötn slår till - 2011 nu ännu mer likt 2010

Här har jag tidigare skrivit om att 2011 ändå till stor del liknar 2010, åtminstone när det gäller räntemarknaden & USA-konjunkturens utveckling. Globala långräntor har också fallit på bred front sedan i april. precis som de gjorde efter slutet på Fed:s QE1 under 2010. Global makrostatistik har överraskat mestadels negativt, speciellt i USA. Detta är sannolikt huvudanledningen till räntenedgången, och beror i sig till stor del på årets råvaruprisuppgång (speciellt bensinprisuppgången) som dämpat hushållens köplust och slagit mot företagens framtidsutsikter.

För att lägga till en likhet med fjolåret har den isländska vulkanen Grimsvötn nu haft ett utbrott. SvD rapporterar att:
Man behöver gå säkert hundra år tillbaka i tiden för att hitta ett så stort utbrott hos den här vulkanen (...) För närvarande är askproduktionen stor och den askpelare som steg ur vulkanen mätte enligt honom nästan 20 kilometer. Det kan jämföras med utbrottet i vulkanen Eyjafjallajökull som med sitt askmoln skapade stor oreda i den europeiska flygtrafiken förra året. Där kastades askan ungefär 10 kilometer upp i luften.
Som tur är verkar det ännu inte blåsa söderut...


2 kommentarer:

  1. Hej!

    Vad tror du om svenska bolåneräntor under resten av 2011? Ska jag binda på 3,9 på två år nu 1/6? Tacksam för råd!

    Mvh Oskar

    SvaraRadera
  2. Jag tror att man ska räkna med fyra höjningar till i år. Om Riksbanken gör som den säger att den ska kommer du sannolikt kunna räkna hem en sådan bindning kassaflödesmässigt, fast det skyddar dig inte från höga räntor när bindningstiden upphör om 24 månader. Ska man tro på Riksbankens ränteprognoser längre bort? Förmodligen inte.

    SvaraRadera